Office Building on Maggiore Lake

Directly overlooking the shores of Lake Maggiore and equipped with a small pier, the office building develops from the understanding of the context, establishing a strong interaction with the site both in terms of shape and choice of materials. It is located on a land with specific features, it is in fact subject to risk of flooding due to its direct proximity to the lake. The need to raise the entire complex with respect to the level of the land suggests the first design solution. In fact a system of reinforced concrete pillars becomes the structural support of the complex; the pillars are fixed into the ground and free a 3-meter-high space. The building is thus like a stilt house with a covered parking area on the ground floor. On the raised floor, offices are organized and distributed on a 1,400 sqm single level. Here the materials radically change, the structure – including pillars and beams - is made of laminated timber and is opposed to the concrete one used on the ground floor. At the end of each of the buildings there are large open terraces, where the height of the roof rises to create real visual telescopes, with a direct relationship between inside and outside. The articulated shape of the building, with its rhythm of geometric lines and different inclinations, is also shown in the roof profile. In fact it is defined by a sequence of spaces with different heights and rake angles, thus enhancing the view towards the landscape and ensuring the proper treatment of rain water, that is conveyed into the lake.

Lago Maggiore, Italy

2017 – current

Built area: 1400 mq

Offices

Read more...

Suggestions

techbau piuarch 01

Eduardo Chillida. Advice to Space V (Consejo al espacio V). 1993

techbau piuarch 02

Eduardo Chillida. Sendotasun

techbau piuarch 03

Elevated section

tecbau 02

The shape of the building is in fact designed to achieve the best relationship with the context, enhancing the view towards the lake and the nature. The new headquarters designs an organic shape and consists of a linear building that adheres to an existing warehouse, while two blocks arise from the linear buildings with different angles and project themselves towards the wood.

techbau piuarch 06

A free plan which can be organized and later changed according to the needs. This kind of choice defines the quality of the workspace, together with natural light and the view of surrounding landscape from the inside.

PIUARCH SRL - VIA PALERMO 1, 20121 MILANO P.IVA: 13139320157 - CODICE FISCALE E NUMERO DI ISCRIZIONE: 13139320157 del Registro delle Imprese della CCIAA di Milano - Rea: 1621047 - CAPITALE SOCIALE : € 10.000 - privacy policy