This building is part of the Porta Nuova urban renewal project in the heart of Milan. It has an area of about 22,500 square metres distributed over five stories and a ground floor for an overall height of 26 metres, in contrast with the general plan which calls for much taller buildings. The commercial portion is contained along a portico on ground level, while the five upper levels are for offices. The simple and sinuous form of the building articulates and integrates two volumes in a single element distinguished by a deep central fissure. The two façades are treated differently: the one facing north is characterized by large windows, while the curved southern façade is protected by a system of sun blinds. The building, incorporates a system of internal courtyards with coloured walls.

© Andrea Martiradonna

 

SLIDE SHOW

  • Invited competition, 1st prize
  • Milan, Italy
  • 2006 /2013 – Built
  • Client: Hines Italia SGR S.p.a.
  • Built area: 22.500 sqm
    • Offices

Suggestions

pnuova concept 01

Cruz Diez 1973
Physichrome 648

pnuova concept02

Richard Serra 1986
Tilted Arc

pnuova concept03

Francis Bacon 1971
Study for a bullfight No. 1

 

pnuova 00

The sinuous form of the building dialogues with the new taller structures nearby and the lower of the historic city.

pnuova 02

The building, extended for about 140 meters, is perforated by a system of internal patios characterized by large coloured walls.

pnuova 03
pnuova 04

This building, on Piazza Gae Aulenti, is part of the Porta Nuova urban renewal project in the heart of Milan.

pnuova 05

The façade facing north is characterized by large windows walls.

pnuova 06
pnuova 07

The curved southern façade is protected by a system of louvers that lend it rhythm.

pnuova 08 

This website uses cookies. By continuing to use the site you are agreeing to its use of cookies.