Designed by Piuarch, the housing unit in via Montegani, Milan, is now completed

Almost one hundred years ago, the site was occupied by a factory specialized in processing silk. Now, instead, is a housing unit based on energy efficiency and sustainability, which restores the main features of the pre-existing building, marching them with a contemporary aesthetic. The residential project designed by Piuarch and located in via Montegani, Milan, preserves the historical façades of the factory and works on the inner courtyard, with a detailed contrast between past and present. The south elevation is made higher by two additional levels and allows to see the new architectural design from the outside.  

Housing
June, 2018
Milan, Italy

Seed Need: Piuarch’s rooftop garden experience now in Chicago

Seed Need. From a small seed a mighty trunk may grow. On June 14th, Piuarch presented at the Enrico Fermi Italian School in Chicago, the project for an edible rooftop garden conceived as an opportunity for the whole community. The edible garden is like a small seed, from which a network of productive and educational green spaces for kids and adults can germinate in the US city, designing a new urban landscape. The network, called by Piuarch the “Synergy Gardens” proposal, enhances social interactions and sustainability.

Green
June, 2018
Milan, Italy

Piuarch designs the extension of M89 Hotel in Milan

After its official opening in May 2017, M89 Hotel is currently under extension with an architectural and interior design project by Piuarch. The complex, which accommodates 55 rooms, a lobby, a bar and a restaurant located on the top floor, will be indeed enlarged with an adjacent building, that is linked to the first one through an external path. In the new building there will be a lobby, two meeting rooms and a fitness center for guests only, as well as a parking and 28 new rooms of different size and typology.

Hotel
June, 2018
Milan, Italy


VIEW PROJECT

Piuarch in the Italian Pavilion at the Biennale Architettura 2018 with the Latteria Diary Store project

Designed by Piuarch for an invited competition, The Valtellina Diary Store has been selected for “Arcipelago Italia. Projects for the future of the country’s interior territories”, the title of the project by curator Mario Cucinella for the Italian Pavilion at the 16th International Architecture Exhibition of the Venice Biennale (May 26 – Novembre 25, 2018), promoted by the MiBACT.

An expansion of an existing building in the municipality of Postalesio, in the province of Sondrio, the Valtellina Diary Store presents itself as a hinge between the old and the new, which links the historical typology of the alpine malga, or summer hut – a building characterized by a low profile and a single volume that provides shelter from winter snow and summer sun – with its own contemporary interpretation, thus establishing an enduring relationship with the area to which it belongs.

Exhibition
2018, May
Venice, Italy


VIEW PROJECT

Piuarch as keynote speaker at the lecture “Build in high-altitude spaces”

Tradition and innovation, local materials and innovative technologies. These are the two opposite features that are used to design the contemporary mountain architectures. Such a combination characterizes also the Valtellina Diary Store in Postalesio, the project by Piuarch that has been included in “High Altitude” magazine by Arketipo Magazine. The project will also be shared during the lecture “High Altitude Architecture”, scheduled for Thursday, May 17 at the Swiss Corner in Milan, from 6 pm.

2018, May 17th
Milan, Italy

Piuarch designs a new project in France

Located along the tourist Harbour of Cap d’Ail, few kilometers far from Monte Carlo, the new Quai des Princes complex designed by Piuarch will include a luxury shopping gallery, restaurants and clubs directly overlooking the sea and a large green roof enriched by the typical Mediterranean vegetation. The architectural project will cover a built surface of 8,000 sqm and will increase the range of existing services. Furthermore, it will improve the connection with the seaside promenade, that extends along the coast and allows to reach the nearby locations.

Image: Marco de Bigontina

Shopping mall
2018, May
Cap d'Ail, France

This website uses cookies. By continuing to use the site you are agreeing to its use of cookies.