In designing the ENEL Pavilion for Expo 2015, the concept of “energy sharing” become an architectural theme, with the creation of a virtual volume: a place, generated by a grid onto which 650 polycarbonate vectors are grafted, they express the innovation of the smart grid. The pavilion occupies an area of 900 sqm, overlooking the Decumano. The initial matrix of the project is the intelligent network that ENEL created to power the EXPO site; grafted onto the network are vectors that represent the system’s nerve endings, the vectors create a virtual forest, illuminated by a series of LED lights. Enel Pavilion offers an experiential path, the visit is immersive and proposes a playful aspect that allows the visitor to penetrate freely into the “forest” and to interact with the vectors through unexpected situations of light and sound.

© Andrea Martiradonna

 

SLIDE SHOW

  • Competition, 1st prize
  • Expo 2015
  • Milan, Italy
  • 2015 – Built
  • Built surface: 900 sqm
  • Client: Enel
    • Cultural,
    • Concept

Suggestions

Enel

Jesús Rafael Soto 2014
The Houston Penetrable

Enel

Gertrude Goldschmidt Gego 1977
Esfera N°5

Enel

 

Enel

An elevated walkway is the dynamic experiential path that leads visitors through both the virtual forest and the natural forest. The lush green courtyards make the topic of sustainability the beating heart of the system.

Enel
Enel
Enel

The Control Room is the operational and nerve center of the entire ecosystem: here the visitor can understand how the entire intelligent system works.

Enel
Enel
Enel

Made from clear polycarbonate tubes with a diameter of 150 mm and a height varying between 5.3 and 7 meters, the vectors create a virtual forest.

Enel

The alignment, disalignment and overlapping of the vertical elements produces a continuous changing of the visitors’ perception of the space.

This website uses cookies. By continuing to use the site you are agreeing to its use of cookies.