The project is distinguished by its close dialogue with the existing building designed in the 1970s by Marco Zanuso, respecting its elevations, chromatic scheme and branched form. The building, on three levels contains 50 housing units for students. Each unit faces outward with a large window set back from the profile of the facade. The facade is organized as a continuous ribbon, lightened and made transparent by square openings of varying size and intensity. The intensity of the windows changes in function of the corresponding interior spaces: the windows of the residential units are generous and create ample walls of light, becoming smaller for the communal spaces and areas of circulation. The interior spaces are designed for maximum flexibility, rejecting the classical scheme of a row of rooms joined by a hallway.

 

SLIDE SHOW

  • Competition, 1st prize
  • Milan, Italy
  • 2007 – In progress
  • Client: Fondazione Collegio delle Università Milanesi
  • Built area: 3.000 sqm
    • Cultural,
    • Housing

Suggestions

Collegio

Richard Serra 1972
Circuit II

Collegio

Sketch

Collegio

Carlos Raúl Villanueva
Plaza cubierta UCV Caracas

 

Collegio

The pattern of variable window dimensions lends rhythm and alleviates the weight of the long continuous facades, for which light plays a fundamental role, both internally and externally.

Collegio
Collegio
Collegio
Collegio

The project seeks to establish a dialogue with the existing building, reiterating its branched form and respecting its heights and chromatic scheme.

This website uses cookies. By continuing to use the site you are agreeing to its use of cookies.