The office building of Bentini Building & Engineering consists of a single, linear volume set back from the road, and has been designed according to the highest standards of quality, combining great flexibility of the interior spaces with a simple and well-organized floor plan on different levels. The top floor can be utilized for events and conferences also by the local residents. The street-side façade lends a distinctive and unique character to the building, superimposing over the continuous glass facing of the offices a modular grid of angled solar. The rear façade of the building, entirely in glass, is designed to maintain strong visual continuity with the surrounding countryside.

© Andrea Martiradonna

 

SLIDE SHOW

  • Faenza, RA, Italy
  • 2009 / 2011 – Built
  • Client: Bentini S.p.a.
  • Built area: 6.500 sqm
    • Offices

Suggestions

Bentini Headquarters

Luigi Ghirri 1986
Marina di Ravenna

Bentini Headquarters

Sketch

Bentini Headquarters

Donald Judd 1977
Untitled

 

Bentini Headquarters

The rear façade of the building, entirely in glass, is designed to maintain strong visual continuity with the surrounding countryside.

Bentini Headquarters

The plaza resulting from the geometry of the volumes becomes a protected public site that connects with the city centre. The plaza acts as a focal point into which the routes from the city centre flow, filtering them toward the lakeside promenade.

Bentini Headquarters
Bentini Headquarters
Bentini Headquarters
Bentini Headquarters
Bentini Headquarters
Bentini Headquarters

A grid of angled sun filters divides the façade into rectangular compartments of varying dimensions. Sunlight models the volumes differently over the course of the day, creating a perception of the building as being in a state of continuous transformation

This website uses cookies. By continuing to use the site you are agreeing to its use of cookies.